YO5AXF – nEMES cAROL

M-am născutîn 1951 la Turda, am absolvit Colegiul Național Mihai Viteazul din Turda și Facultatea de Transporturi secțiaTelecomenzi și Electronică înTransporturi la Universitatea Politehnică din București. Ce formare am!

Primul meu contact cu ce însemnă  de fapt radioul a fost la începutul anilor 60, așa cum au avut parte mulți alți copii prin Casa Pionierilor, unde sub îndrumarea unui instructor am făcut prima bobină apoi am cumpărat un cristal de galenă din magazin (se găseau pe atunci) și astfel am realizat primul meu receptor. Bunicii mei au fost foarte impresionați. Ce precoce eram!

Au urmat câțiva ani de documentare și realizări în mare parte fiind inspirat din revista Tehnium, în gereral receptoare, amplificatoare etc. Ce ambiții avem!

Aveam 16 ani când am văzut un anunț pe un stâlp cum că se face un curs radio la Clubul Cimentul din Turda (YO5KAV). M-am înscris crezând că e vorba de depanare radio dar mi s-a spus că e altceva. Acolo am avut șansa să-l cunosc pe mentorul meu Aurel Boeru YO5AGO, cel care m-a inițiat în radioamatorism și care m-a învățat telegrafie. Păstrez un respect deosebit pentru acest OM. Au urmat alte documentări și alte încercări de data asta în domeniul radioamatorismului, primele receptoare cu lămpi 1-V-1, 1-V-2 etc. Ce vremuri erau!

În 1968 am obținut certificatul de receptor și am început să mă pregătesc serios pentru examenul de emisie pe care l-am luat fără probleme, din prima, proba de telegrafie fiind eliminatorie,  în decembrie 1969 când aveam doar 18 ani. Ce succes!

În ianuarie 1970 am primit cu mare satisfacție indicativul personal YO5AXF pe care-l păstrez și-l voi păstra. Am activat la început cu dotările minime din acea vreme dar anii de facultate în București m-au ținut departe de acest hobby. Ce păcat!

În a doua parte a deceniului 80 fiind profesor la Colegiul de Transporturi din Cluj am înființat Radioclubul YO5KTB, foarte activ în acea vreme în colaborare cu YO5CUQ și YO5BMT. Stația de emisie-recepție fiind realizare proprie. Ce fain era!

Din 1990 din cauza unor lipsuri materiale și a altor probleme am abandonat activitatea de radioamator și mi-am predat autorizația la ANCOM. Ce rușine!

Începând cu 2013, după 23 de ani am revenit și, cu noroc, mi-am redobândit indicativul. Acum mă puteți găsi în special prin concursuri. Lucrez în CW, SSB și mai nou DIGITALE.  Am și pagină pe QRZ.com cu ultimele realizări. Ce bun sunt!

The Home of FOX HUNTING