YP2GEO

01 .05 – 30.06.2024

În perioada 01.05 – 30.06.2024 membrii clubului nostru se vor implica activ în mai multe activități din benzile de unde scurte alocate radioamatorilor pentru activarea, popularizarea și promovarea Geoparcului Internațional UNESCO “Țara Hațegului” situat pe raza județului Hunedoara.

Geoparcul Internațional UNESCO “Țara Hațegului” este gestionat de Universitatea din București și a obținut din anul 2015 statutul de Sit UNESCO. Geoparcurile există la nivel mondial sub egida UNESCO în scopul promovării și protejării geodiversității, biodiversității și interacțiunea dintre Om și Pământ. Acest spațiu cu o mare valoare naturală și culturală a deschis o nouă etapă în abordarea conservării patrimoniului natural și cultural în contextul dezvoltării locale fiind situat pe raza orașului Hațeg și a comunelor General Berthelot, Densuș, Sîntămăria Orlea și Totești.

          Geoparcul Dinozaurilor ”Țara Hațegului” este singurul din România cu statut de membru al Rețelei Europene și al Rețelei Globale a Geoparcurilor. La nivel european sunt recunoscute în acest moment un număr de 75 de Geoparcuri în 24 de țări http://www.europeangeoparks.org/.

În iunie anul acesta, în perioada 10-13 06.2024 va fi la Hațeg o întâlnire de lucru a partenerilor în cadrul proiectului Danube GeoTour Plus. Vor participa reprezentanți din 9 țări din Europa (Austria, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Cehia, Croația, Germania, Serbia, Bosnia-Herțegovina) plus România. Participanții vor fi de la geoparcuri și universități.

Activitățile de promovare prin radio cu indicativul special pentru arealul Geoparcului Dinozaurilor “Țara Hațegului”, se vor efectua in modurile de lucru consacrate SSB, CW, FT8, FT4 în perioada amintită care se vor suprapune cu activitățile în care autoritățile competente ale rezervației își desfășoară principalele activități de educație și promovare a arealului cu tineri și turiști.

                    Clubul Silver Fox Deva a tipărit un QSL special care promovează Geoparcul Dinozaurilor ”Țara Hațegului”. QSL-urile, în urma traficului de radio efectuat în perioada de valabilitate a indicativului special, vor fi expediate corespondenților din țară prin rețeaua proprie de QSL-uri a Federației Române de Radioamatorism iar pentru corespondenții străini în format electronic pe site-urile specializate.