YO3AAJ Vasile Capraru -membru de onoare SK

Aici este pagina mea

 

Cum am cunoscut radioamatorismul si am  devenit radioamator.

 

            In primavara anului 1954, fiind  militar in termen intr-o unitate de transmisiuni, am receptionat pe statia de la care lucram un text in clar, cu un continut diferit fata de cel al statiilor NAVROM, TAROM sau POSTA.

            Dupa mai multe receptii,  am retinut mesaje de genul “ne intalnim la restaurantul Dobrogea” sau  “sediul nostru este in piata Ovidiu langa cazinou”.           

            Intr-o discutie cu un coleg care lucra si el la statia noastra i-am spus ce am receptionat, iar el m-a lamurit ca am receptionat o statie de radiomator din zona.

            Ascultand si alta data, am aflat ca statia cu indicativul YO4KCA apartine de Radioclubul Regional Constanta.

            La prima invoire am iesit in oras si am cautat  radioclubul, usor de identificat dupa antenele instalate si dupa firma de pe usa. Am gasit o sala mare  aproape plina cu oameni de diferite varste care invatau alfabetul MORSE.

            In alta camera ceva mai mica se afla statia radio de emisie-receptie, la care un radioamator era in  emisie cu indicativul G4TP.

            Am ramas placut impresionat de modul in care schimbau informatii in limba Engleza combinata cu multe expresii, unele cunoscute si de mine, ceea ce mi-a   confirmat  cele spuse de colegul meu, ca radioamatorii sunt mai bine pregatiti decat unii profesionisti.

            Telul meu era sa ajung radiotelegrafist profesionist si sa ma angajez la Sovrom Transport, ceva mai tarziu NAVROM, asa ca m-am pus pe treaba ca sa ajung la nivelul de pregatire care se cerea atunci, atat la radiotelegrafie cat si la radiotehnica, meteorologie, navigatie, etc.

            In toamna anului 1955 am dat examen la Bucuresti si am obtinut Brevetul de radiotelegrafist clasa a III-a in serviciu maritim si fluvial.

            Dupa ce m-am lasat la vatra am fost angajat la NAVROM fiinnd repartizat mai intai la radiocoasta  (YQI) unde am fost initiat in traficul radio, apoi imbarcat pe  remorcherul “FILIMON SARBU” si apoi pe altul “POARTA ALBA”.

            Pana in anul 1960 am lucrat pe mai multe nave maritime si  fluviale.

            La Turnu Severin am cunoscut un radioamator (regretatul) Nelu Jiple –YO7EF care era tehnician la NAVROM. Devenind prieteni, am invatat de la el multe lucruri interesante, m-a ajutat cu materiale dar si cu cunostinte tehnice, astfel ca am instalat pe nave antene mai performante decat cele existente.

            Intre timp, m-am casatorit, a venit si primul copil in anul 1959, iar in anul 1960, m-am debarcat si am schimbat locul de munca.

            Mi-a veni greu despartirea de navele pe care am lucrat, dar am descoperit radioamatorii din Bucuresti, mai intai Radioclubul Central. Acolo l-am cunoscut pe YO3RD –  Macoveanu Liviu; YO3RI – Ionel Pantea; YO3RF – George Craiu; YO3CM –  Mircea Constantinescu si alti radioamatori. De la acestia am aflat ca exista in Bucuresti un nou radioclub cu indicativul YO3KSD care apartinea de M.I.

Aici am cunoscut alti radioamatori precum YO3FF – Petre Cezar; YO3RK – Mastu Octavian; YO3CR – Vasile Ilias; YO3FK – Firu Constantin si altii.

            In aprilie 1963 am dat examenul pentru obtinerea certificatului de radioamator si dupa cateva luni am primit indicativul YO3AAJ.

            La inceput am activat la radioclubul YO3KSD participand la cateva concursuri mari cum erau REF, CQWW, ARRL, WAE si altele.

            In anul 1963 am participat pentru prima data la campionatele de telegrafie sala la care am obtinul locuri modeste. Acest fapt mi-a dat de gandit, eu fiind si radiotelegrafist profesionist. M-am apucat serios de antrenamente, iar in anul urmator am cucerit primul titlu de campion national la receptie viteza si un loc  3 la regularitate. Am participat la campionatele de telegrafie sala timp de 13 ani cucerind mai multe titluri de campion national. Pe baza acestor rezultate am devenit Maestru al sportului, in anul 1970.

            In aceasta perioada l-am cunoscut pe regretatul Dem Dascalu – YO8DD care era un excelent telegrafist, participa la concursuri, dar pregatea pentru concursuri copii de la Casa Pionierilor din Suceava. Acest lucru m-a ambitionat, astfel ca am infiintat un curs de telegrafie la o scoala generala la care invatau si copii mei. Am inceput sa lucrez cu elevi din clasele –V-; – VI- si – VII-, iar apoi si cu elevi din clasele mai mici.

            Cercul nostru s-a afirmat foarte repede avand cativa elevi buni cum au fost Manea Janeta, Ilie Maria, Hera Alexandru si altii care dupa un an au participat si la campionatele nationale.

            In anul 1977 am obtinut un spatiu si am primit autorizatie pentru radioclubul scolii nr 175, respectiv indicativul YO3KWF. Infiintarea radioclubului a fost necesara deoarece eu am pregatit copiii si pentru traficul radio, facand acest lucru la statia personala, unde veneau   prin rotatie si invatau sa opereze in traficul radio. Pentru a intra in legalitate, am luat statia personala de acasa si am mutat-o la scoala unde aveam indicativul acordat.

            La Scoala nr. 175 am lucrat cu elevii  timp de 29 de ani, din care 20 de ani neretribuit (adica voluntariat). Iar timp de 9 ani, dupa pensionare, am fost angajat la Clubul Copiilor din sectorul –I-. In cursul acestor ani am pregatit circa 800 de copii din care aproape 150 au fost performanti. Dintre acestia, au obtinut autorizatie de emisie – recetie peste 50, unii foarte activi.

            Acesti copii pregatiti de mine au obtinut peste 100 de titluri de campioni nationali iar 16 au cucerit titlul de  “maestru al sportului”.

            Multe locuri –I- si alte medalii au cucerit la concursul international “Cupa Dunarii” organizat annual de catre FRR., precum si la concursuri internationale din RDG., Cehoslovacia, Polonia, URSS, Bulgaria, Italia, Belgia, etc. Din pacate, din cate am auzit, Federatia noastra nu mai are o arhiva care sa dovedeasca rezultatele sportivilor, nu numai la RTG ci si la alte activitati.

            Am incercat sa initiez copii si la radiogoniometrie dar nu am reusit sa ne afirmam decat la nivel de capitala si la cateva concursuri  organizate in taberele pionierilor.

            Am facut parte din biroul federal  (cum era atunci) si am raspuns de Comisia Centrala a Arbitrilor si Antrenorilor timp de doi ani. Atunci s-a infiintat Comisia Centrala de Telegrafie Sala al carui presedinte am fost pana m-am retras la varsta de 68 de ani.

            Am ramas simplu radioamator si inca doi ani cu activitatea de la cercul din scoala. Am predat cercul  pe mainile maestre ale Janetei Manea. Mi-a venit foarte greu sa ma despart de copiii de care m-am atasat ani de zile, uneori, i-i mai visez si acum  dupa 12 ani.

            Inca de la 18 ani mi-a placut sa fac voluntariat, sa-mi ajut colegii de serviciu sau de pasiune, cum a fost pentru mine radioamatorismul.

            Sunt inca activ in benzile de U.S., in traficul obisnuit, dar si in competitiile interne  si internationale. Particip la aproape toate simpozioanele nationale sau organizate de alte cluburi. De cativa ani merg cu placere la intalnirea radioamatorilor organizata de Clubul Sportiv Silver Fox in Parang.

            Cu dragoste si respect pentru toti!

            Vasile Capraru – YO3AAJ.

Din nou in Parag -2013

parang 1

 

Nu am rezistat ispitei de a face o excursie- Parang 2013

parang 4

 

Aici la inaltime, ma simt ca in anii tineretii. Ce splendoare. Megeti si voi sa vedeti. – Parang 2013

parang 3

 

La refugiu inainte de Varful Carja – Parang 2013

parang5

Un popas bine venit-Parang 2013

parang 6

 

Poza de grup – Parang 2013

parang 9

 

Daca vreti s-ai cunoasteti pe acesti inimosi radioamatori, mergeti la intalnirile din Parang.

parang 10

 

La Simpo Buzias 2013 cu vechi prieteni- YO2CGV Doina, YO2BBB George si YO2LQI Cornel. Ce reantalniri placute si de neuitat.

Buzias2013

Viitorii telegrafisti pregatiti de mine

yo3aaj

 

 

 

 

 

 

YO3AAJ

 

 

YO3AAJ

 

 

YO3AAJ

 

Picture 109 Picture 108 Picture 106 Aspecte de la simpo HD 2014 Picture 004 Picture 003 DSC_6714 DSC_6686 201425202-32520mai2520037

 

 

 

 

 

 

 

 

Picture 109 Picture 108 Picture 104 Picture 105 Picture 106 Aspecte de la simpo HD 2014 Picture 044 Picture 043 Picture 004 Picture 003 DSC_6693 DSC_6686

SILENT KEY 30.11.2020

Un gând despre „YO3AAJ Vasile Capraru -membru de onoare SK”

  1. IN MEMORIAM
    Drum bun spre stele, dragul nostru drag! Lumea va fi mai putin zambitoare si mai saraca fara dv.
    Va vom iubi totdeauna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

The Home of FOX HUNTING